Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Destinaţii culturale  Sageata  Sighet: Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei

Biografii / Nicolae Mărgineanu


Delia Oprea

 
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis

Nicolae Mărgineanu

(1905-1980)


Fiu de ţărani din judeţul Alba, cu studii secundare la Blaj şi Orăştie. Absolvă Facultatea de Psihologie din Cluj, după care urmează studii de specializare la Universităţile din Leipzig, Berlin, Hamburg, Paris, Londra. Primind o bursă Rockfeller (1934-1936) se întoarce în ţară, deşi fusese reţinut la o universitate americană. La Cluj, este profesor la Facultatea de Filosofie şi Litere (1926-1947) şi director al Institutului de Psihologie.
Arestat în 1948, este condamnat la 25 de ani muncă silnică pentru "crimă de uneltire contra ordinii sociale", după ce refuzase posturile diplomatice oferite de regimul comunist.
După 16 ani de închisoare (a fost eliberat în 1964, prin graţierea de restul pedepsei), îşi reia pe cont propriu activitatea de cercetare şi de publicare, fără a fi readmis în învăţământul românesc. Autor al unor lucrări memorialistice, de referinţă, este invitat să conferenţieze la universităţi din Germania şi SUA.


"În \'64 veneau enorm de mulţi acasă din închisori. Dacă te duceai în gară era lumea care aştepta. Îi recunoşteai cu o deosebită uşurinţă: erau palizi, aveau o sfinţenie în priviri, cu o emoţie extraordinară. Se uitau la un copac, la o frunză verde. Şi noi aşteptam şi nu ştiam sigur nici dacă mai este în viaţă. Într-o zi a venit acea zi minunată când mi-a dat telefon mama şi apoi am auzit vocea tatălui meu. Eu, în interiorul meu, nu mai credeam că tata vine. Speram acest lucru, dar când i-am auzit vocea atât de stupefiat am fost, încât am avut senzaţia că este un miracol. Şi-atunci am fugit acasă.... Era optimist şi puţin cu frică să nu fie trimis în domiciliu forţat. A fost chinuit extraordinar.
Este emoţionant ce povestea tata: că atunci când a ieşit toată lumea îşi dădea seama, chiar pe tren, de unde vine - de la Aiud. Nu credea că va mai fi admis în viaţa socială şi atunci a întrebat: " un măturător de stradă cât câştigă?" I-au spus: "Trei sute de lei" sau cît era atunci. "Şi cu banii ăştia poţi să-ţi cumperi pâine şi un litru de lapte?". Cu apăsarea asta venise şi a păstrat-o mult timp."
(regizorul Nicolae Mărgineanu despre tatăl său, profesorul Nicolae Mărgineanu, fragment dintr-un interviu din Arhiva de Istorie Orală a Centrului Internaţional de Studii asupra Comunismului - Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei)


© Centrul Internaţional de Studii asupra Comunismului, Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, 2006

0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


ALTE ARTICOLE

Sageata Galeria LiterNet: Memorialul Sighet, Redacţia LiterNet
Sageata Şcoala de Vară Sighet, ed. VII / Reacţii occidentale faţă de situaţia României... , Neagu Djuvara
Sageata Şcoala de Vară Sighet, ed.VII / De la generaţia lui martie 1968, la comitetul apărării muncitoreşti , Seweryn Blumsztajn
Sageata Biografii / Victor Rădulescu Pogăneanu, Delia Oprea
Sageata Muzeul Sighet - o vizită virtuală, Delia Oprea
Sageata Volum la Liternet: Munci şi zile în Bărăgan / Fragment, Elena Spijavca
Sageata Biografii / Aristina Pop, Delia Oprea
Sageata Şcoala de Vară Sighet, ed. VII / Contribuţia vestului la sfârşitul comunismului... , Wilfried Gruber
Sageata Şcoala de Vară Sighet, ed. VII / Strategii de supravieţuire culturală în comunism , Gabriel Liiceanu
Sageata Memorialul Sighet - tur personal , Grigore Chiper
Sageata Toate articolele din această destinaţie


DESTINAŢII

Sageata Muzeul Zambaccian
Sageata Şcheii Braşovului
Sageata Muzeul Ţăranului Român


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer