(1900-1962)
Istoric, fondator al Institutului de Studii Balcanice din Bucureşti, fruntaş P.N.L., fost subsecretar de stat la Ministerul Educaţiei Naţionale în guvernele Sănătescu şi Rădescu
Arestat la 5/6 mai 1950, a fost internat la Sighet pe timp de 24 luni, încadrat abia ulterior în Decizia M.A.I. nr. 334/1951; pedeapsă majorată cu 60 luni, conform Deciziei M.A.I. numărul 559/1953. Eliberat la 17 septembrie 1955.
Arestat din nou, la 25 decembrie 1957, a fost anchetat sub învinuirea de "crimă de uneltire contra ordinei sociale". "Nestabilindu-se fapte justiţiabile în sarcina sa", a fost eliberat la 29 mai 1958.
Doamna Micaela Ghiţescu îşi aminteşte:
"Era fratele mai mic al mamei mele. L-am cunoscut dintotdeauna, fiind mereu la noi în casa. M-am apropiat mai mult de el după ieşirea din închisoare.
El, când a ieşit în 1955 de la Sighet, a venit direct la mama, aici în casa în care ne aflam, din str. Cobălcescu. Ştia că soţia şi fata lui fuseseră evacuate din casă. Ştia ca un alt frate, cel care fusese directorul Poştelor (Petre Papacostea n.r.), fusese şi el arestat - însă nu mai ştia dacă îi dăduseră drumul. Credea că de la noi nu arestaseră pe nimeni, de asta a dat adresa mamei.
L-au adus cu o maşină. Când a sunat la uşa şi i-a deschis, mama nu l-a recunoscut. Fusese un bărbat înalt, solid, foarte frumos. Acum era slăbit. După cinci ani la Sighet era de nerecunoscut. Nu mai ştia ce să creadă când a aflat că tata şi fratele meu muriseră, iar eu eram arestata.
(...)
A fost rearestat în 1957. În proces cu mai mulţi. S-a găsit la cineva o listă cu un viitor guvern. Asta era mania românilor pe atunci. Să facă liste cu guverne, cu felurite ministere. Când aveau să vina americanii, să găsească ministerele gata făcute. Era o manie. Iluzii că se va schimba regimul comunist. Şi aşa l-au trecut şi pe Victor pe o lista din acestea. A durat arestarea a doua numai şapte luni.
A stat la Malmaison în tot acest timp. S-a şi îmbolnăvit. Făcuse o mastoidită. Când i-au dat drumul, pur şi simplu l-au azvârlit în strada. L-au găsit nişte vecini, nici nu putea sa ajungă până acasă. Arestarea asta i-a fost fatala. A murit nu după mult timp".
(1893-1969)
Licenţiat în drept, eminent avocat. Secretar politic al generalului Averescu. Director general al Poştelor în guvernul Averescu (1926-1927).
În 1952 a fost arestat şi condamnat administrativ la 24 de luni de închisoare, fiind considerat un "element dubios" După eliberare, a fost urmărit şi marginalizat, trebuind să presteze munci umilitoare în diferite cooperative.
© Centrul Internaţional de Studii asupra Comunismului, Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, 2006