Şcheiul începe imediat după Poarta Şchei şi se termină, după tradiţie, cu o clădire care îl are pe frontispiciu pe regele Solomon.
Fie că ajungeţi la Poarta Şchei (troleibusul 3) fie că ajungeţi chiar în Piaţa Unirii (maşinile: 4, 12, 14, 15, 16, 34) sau preferaţi să urcaţi mai adânc până la capătul troleibuselor 1 şi 2, oriunde aţi ajunge vă sfătuim să începeţi periplul şcheian de la Biserica Sfântul Nicolae a cărei imagine deschide acest articol informativ.
Curtea bisericii Sfântul Nicolae din Şcheii Braşovului ţine la un loc muzee în care prea rar mai intră vizitatori. Uşile muzeelor stau mai mult închise. În unele dintre ele n-a călcat nimeni de ani de zile. Într-un perimetru care aminteşte de o mănăstire aţi putea vedea şi prima şcoală românească, şi muzeul junilor şi mormântul marelui Titulescu şi un muzeu ex-libris - probabil unicat în România. Muzeul de pictură Mironescu deţine 54 de tablouri - acuarele şi uleiuri pe pânză toate închipuind Şcheii Braşovului. În muzeul de muzică Tudor Ciortea puteţi vedea o miniorgă adusă în urmă cu 200 de ani din Statele Unite şi primul patefon intrat în ţară, chiar şi manuscrisul cu Oedip-ul lui Enescu!
(Andreea Demirgian, Tur personal)
Ele sunt deschise zilnic între orele 9-17, însoţitorul dumneavoastră va fi mereu domnul Oltean pe care îl găsiţi în clădirea din dreapta Bisericii, cu intrare din afara incintei bisericeşti.
Telefoanele de contact: 0268/511411
În Piaţa Unirii veţi găsi şi una dintre cele mai frumoase troiţe ale Şcheiului, una dintre cele doua construite de Căpitanul Birt.