Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Destinaţii culturale  Sageata  Şcheii Braşovului

Junii Braşovecheni (tradiţii, troiţe)


Vasile Oltean

 
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
(extrase din lucrarea Troiţele Şcheiului de Vasile Oltean)Proveniţi din rândul junilor şcheieni, Junii Braşovechen,i sunt cei care s-au mutat din zona şcheiului dar şi-au continuat în noul spaţiu geografic, în Braşovul Vechi, tradiţiile strămoşeşti, precum şi obiceiul ridicării şi apărării troiţelor.
În ciuda faptului că se ştia că acest grup de juni s-a constituit în anul 1922, obţinând statut juridic în 1929, având membrii din rândul românilor şcheieni stabiliţi în Braşovul Vechi, deţinem un statut al acestor juni realizat la anul 1854, prin care se stipulează cu lux de amănunte reguli de funcţionare, întocmai ca în statutele de mai târziu ale celorlalte grupuri de juni.
Ei sunt o imitaţie a Junilor Bătrâni, atât în protocolul organizării, cât şi în port, cu deosebirea că, în loc de pălării, poartă căciulă simplă, ţurcană, cu "ţog" (vârf). Maialurile lor le organizează la "Foişorul" din Braşovul Vechi (str. Cloşca), într-un spaţiu dominat de o frumoasă troiţă. Sub îngrijirea lor se găseau la un moment dat şi alte troiţe: de pe Cloşca, strada Sitei, de la Paloş şi din Răcădău.
Recent, în curtea bisericii Sf. Adormire din Braşovul Vechi (strada Bisericii Române) s-a instalat o cruce, care păstrează actul ctitoricesc: "Glorie eternă Junilor şi credincioşilor braşoveni, care-şi au jertfă pe altarul neamului şi bisericii strămoşeşti. Braşov 15 august 1995".


0 comentarii

Spacer Spacer