© Destinaţii culturale / Elena Spijavca: Volum la Liternet: Munci şi zile în Bărăgan / Fragment
Descărcaţi volumul Munci şi zile în Bărăgan de Elena Spijavca


1952 (fragment)


9 martie

Duminică. Baba mea. Ninsoarea a încetat, vântul cu mai puţină tărie bate, după-masă chiar a fost frumos, cu soare mult. Parcă suntem după un cataclism, zăpada aşa aranjată, parcă ar fi nisipul Saharei!
Dar n-avem ce mânca, asta e straşnic, n-a fost chip de piaţă şi am rămas complet neaprovizionaţi. Azi am fiert fasole, nici măcar o murătură n-avem.

10 martie

Liusic s-a dus la lucru şi a avut iar neplăceri cu directorul şantierului. A adus şi ceva lemne. Dimineaţa "imprinsup", de amiază supă de fasole, iar seara supă de fasole şi ceva tăiţei cu ceapă prăjită. Dar după această ceapă am umblat pe la toţi vecinii şi chiar mai în depărtare şi abia seara am găsit 3-4 cepe. Dacă nu ne-am aprovizionat, n-avem absolut cu ce face mâncare şi nici la alţii nu poţi găsi.

11 martie

Am primit injecţie Anti-Tifoide, sunt foarte dureroase, adică reacţia. Azi am dat 12 kg tărâţe pentru 6 kg lapte. Liusic tot la lucrul podului, este grozav de greu şi lucru au greu, dar şi drumul este imposibil, după atâta zăpadă. După masă m-am dus cu lucru la Norica, dar mai târziu m-au apucat nişte zguduituri - frisoane, de nu mă puteam linişti.

12 martie

Nimic deosebit, soarele încălzeşte şi zăpada se topeşte, deci e un noroi, de abia îţi scoţi picioarele. Liusic aduce lemnele pe spate, e cât se poate de greu, dar nu ne ajung ca să ne încălzim, căci chiar şi este frig şi nu pot dovedi numai cât fac mâncare, m-am dus la Dna Ghenov în lucru şi au venit şi copiii acolo, am stat vreo 2 ore şi am venit acasă ca să facem focul şi să aşteptăm pe tăticu, dar el a venit după ora 7, au avut şedinţă.

13 martie

Avem un noroi grozav.
Am fost la pădure şi am adus cătină cu spatele pentru a putea coace pâinea. Liusic a adus salariul pe luna februarie, de 170 lei. Ne închipuiam c-o să primim mai mult, dar aşa nu ştiu ce vom face, căci făina de grâu am terminat, nici lemne n-avem, decât cele aduse pe spate, şi nici din celelalte n-avem nimic, ca ulei, fasole, ceapă...

14 martie

Am copt pâine. Nu pot înţelege de ce Dna Pantea nu ne scrie nimic!
Liusic la lucrul podului, dar a venit mai mult negru de oboseală şi, în plus, le-a pus injecţie. Mereu ne zbatem ca peştele pe uscat. Bani puţini, când nimic nu avem, căci şi făina pentru pâine am terminat-o.

15 martie

Când ne-am pregătit pentru a merge la piaţă, s-a stârnit şi crivăţul a bate cu mare furie. Tragedia era că bătea la noi în coş şi ne dădea tot fumul în casă, toată ziua am stat în frig şi Liusic a stat toată ziua în pat. Am avut fasole fiartă din ajun, altfel n-am fi avut ce să mâncăm, decât numai pâine, tot coaptă în ajun. O zi foarte neagră, printre alte negre în acest fericit Bărăgan...

16 martie

Nu primim nici un rând de la nimeni, uitaţi cu desăvârşire.
Liusic a fost la piaţă la Însurăţei, dar a fost târziu şi n-a adus absolut nimic. Mereu am fost iarna asta cu nimic de-ale mâncării în casă, aşa că şi de data asta iar fără nimic am rămas, nici un pic de untdelemn. A lăsat la un om 105 lei pentru a cumpăra făină, căci şi făina am terminat-o!

17 martie

Am fost la lapte şi am împrumutat ceapă şi ouă am cumpărat, aşa că azi le-am făcut tăiţei cu ceapă prăjită.

19 martie

Liusic nu s-a dus la lucru, fiind un vânt grozav.

20 martie

Am dat la bucătăreasa de la şantier să ne cumpere ulei şi ceapă, de la Însurăţei.

21 martie

Am cărat cătină cu spatele de la pădure.

22 martie

Şi azi la fel am adus cătină, cu niţele peripeţii, apoi am dat fuga să găsesc carne, şi în adevăr am cumpărat 2 kg de oaie. Liusic e la cărat pietriş de la Cioara şi aduce, când vine, lemne, cum poate!

23 martie

Duminică. Aproape toată ziua am gătit mâncare, iar Liusic la Însurăţei. A cumpărat făină, ceapă, usturoi şi a adus lemne de la pod. Apoi a adus şi o lădiţă de la Nusic prin poştă. Ce să fie oare în lădiţă? Făină de pâine, ulei de soia, un pumn de paste făinoase şi o jumătate de kg griş...

24 martie

Liusic e la lucru.

25 martie

A primit avansul de 60 lei.

27 martie

De dimineaţă a plouat, apoi a început un vânt puternic din apus - cald dar puternic. Partea tristă e că am avut de copt pâine şi nu puteam face focul, căci pâinea o coc afară. Spre seară, am făcut totuşi focul cu vântul niţel mai liniştit, cu mare greu am făcut focul... pâinea s-a copt destul de bine.

28 martie

Am fost la dispensar şi am primit 1/2 kg marmeladă şi 1 kg făină, ajutor pentru copii. Lucrez la grădină, azi e a doua zi, dar ninge şi nu pot continua lucrul.

30 martie

Liusic a fost la Stâncuţa-Nouă, la Leahu. Ne-a adus şi ceva cârnat şi tobă. Tot azi Liusic s-a împăcat cu Tania.

31 martie

Liusic s-a dus la fermă pentru a se interesa de serviciu şi, desigur, i-a răspuns negativ, n-a fost nici la lucru. Eu lucrez câte puţin la grădină, cu ameţeli, dar îi dau înainte.

1 aprilie

Ce iute trece timpul, suntem deja în aprilie. Iute şi sec, adică cu necazuri şi lipsuri. Am spălat rufe, a fost un vânt grozav şi m-am chinuit mult cu ele.

2 aprilie

Am copt pâine, când să termin cu focul, s-a stârnit iar vântul, căci acum în fiecare zi bate vântul cu furie. Am uscat şi rufele, am avut şi foarte mari neplăceri cu acest hârleţ nenorocit.
Nimeni nu vrea să împrumute unelte agricole, în cazul ăsta nu ştiu cum voi face grădina.

3 aprilie

Azi iar un vânt rău - de crivăţ, de nu s-a putut lucra cine ştie ce! Iar am umblat după hârleţ şi, după ce am fost la mulţi, în fine am găsit, dar din cauza vântului rece am săpat puţin.

6 aprilie

Am scris o carte poştală lui Alice şi o scrisoare Valei. Ieri am fost la piaţă la Viziru cu 13 lei, deci n-am cumpărat mare lucru. Mereu parcă sunt bolnavă şi slăbită de puteri, din cauza foamei.

7 aprilie

Blestemate zile, azi a trebuit să coc o pâine în cuptor la Dna Ghenov, cu mulţi nervi şi multă oboseală. Lucrez zilnic în grădină, azi o să semăn castraveţi şi fasole de păstăi. Pâinea a rămas totuşi crudă şi a trebuit să coc definitiv la Dna Lucov în rolă.

10 aprilie

Am început marea curăţenie de primăvară, azi am dat cu var în bucătărie.

11 aprilie

Am scos tot din cameră şi am dat cu var. Alaltăieri, adică la 9 aprilie, am expediat o scrisoare Valei şi o carte poştală lui Alice.

12 aprilie

În fine, am dat şi pe afară cu var şi cu pământ şi am terminat cu curăţenia. Nu s-au dat bani de la pod şi n-am putut face piaţă deloc! Mare frământare pe la noi, căci n-avem nici de unelea, până şi făina am terminat-o complet. Mereu aşteptăm pachet de la Victor, care nu mai vine.

13 aprilie

Duminică. Fasole şi iar fasole, nici nu le mai suport gustul, parcă ar fi altă mâncare. Variaţia o facem cu "imprinsup", şi sos tot de făină. Chiar sufăr de multe ori de foame, mă frige stomacul.

14 aprilie

Azi am început cu spălatul rufelor şi am spălat ceva de lână, apoi am udat şi grădina.

15 aprilie

Am fost chemaţi la miliţie pentru a ne restitui buletinele, dar noi cum suntem ghinionişti, nu s-au găsit - sunt rătăcite. Am spălat rufe multe şi mi-au rămas şi pe mâine. S-au primit şi bani de la pod, am dat ceva şi din datorii, dar ăsta cu banii ne pisează mereu...

17 aprilie

Mereu aşteptăm pachet şi nu vine, suntem secătuiţi complet. Am fost la piaţa Însurăţei împreună cu Liusic şi am făcut diferite cumpărături. Am văzut şi eu Însurăţeii şi piaţa, care de obicei este mică.
20 ouă a câte 80 de bani bucata, 1 kg grăsime 25 lei, 2 litre fasole cu 3,5 litru, 1 pâine 4 lei, de 1 leu usturoi şi asta a fost tot. 700 g brânză - 14 lei.
Dar cel mai mare lucru: am văzut podul unde a lucrat Liusic toată iarna şi primăvara, dar cred că a fost şi un fel de vizită de adio!
La întoarcere ne-am oprit pe la fermă, unde Liusic s-a interesat de serviciu, apoi după masă s-a dus şi-a depus cererea. De câteva zile am descoperit că am viermi intestinali, un fel de limbrici mărunţi.

18 aprilie

Am primit o scrisoare de la Valea şi ne-am lămurit de a mai aştepta pachet de la Victor.

19 aprilie

Ajunul Sf. Paşte. Liusic s-a dus la piaţa Viziru şi a cumpărat 10 kg făină integrală cu 3 lei kg. Până în seară am şi copt 3 pâini. Am cumpărat 2 kg carne de oaie şi am făcut mâncare până la 12 ore din noapte.

20 aprilie - 22 aprilie

Sf. Paşte - Învierea Domnului Nostru Iisus Hristos! Dar n-am fost deloc la biserică de aceste sărbători! Zile vesele cu soare, dar triste pentru noi! De mâncare am făcut totuşi ceva. Cozonac din 5 ouă şi aşa-zisă plăcintă. Apoi din carne am făcut o ruladă, supă şi sos, de ne-a ajuns pe 3-4 zile. În prima zi am fost la pădure, unde ne-a prins o furtună cu mult praf...

23 aprilie

Sf. Gheorghe. Dar am săpat porţiunea de la stradă cu hârleţul şi am semănat fasole.

24 aprilie

Am pus fasole în fundul grădinii. La 22 aprilie am primit tot de la Valea 50 lei.

25 aprilie

Liusic a intrat în serviciu la fermă. Scriu o scrisoare Dnei Pantea. Am primit un pachet de la Valea cu făină, ulei, bomboane, biscuiţi, 2 creioane şi 2 cărţulii şi 15 ouă. I-am scris şi o scrisoare.

27 aprilie

Duminică. Nimic deosebit, doar că am copt două pâini şi un cozonăcel cu alimente de la Valea, apoi am stat de vorbă cu Tania şi Norica.

28 aprilie

Am semănat lubeniţă de la Dl Luca. Liusic lucrează la fermă de vreo 3 zile, a primit avansul 68 lei de la pod pe luna aprilie. Am scris o scrisoare Valei şi lui Victor, am cumpărat mălai 10 kg de la cooperativă...

29 aprilie

Am început de semănat cucuruz. Seara a venit Tania şi am stat de vorbă, adică ea a povestit de-ale vieţii valuri...

10 mai

Marea noastră zi. Am fost la piaţă cu 28 lei, am cumpărat 2 kg făină, 1 kg fasole, 10 ouă de 2 lei, verdeaţă. Mi-am ros piciorul, căci în ajun fusesem după ciuperci şi n-am găsit nimic. Apoi spre seară am fost la o înmormântare. Bobocel Constantin. De la 1 mai şi până mai zilele astea am fost mereu ocupată cu semănatul porumbului, nici n-am mai avut timp să mai scriu impresiile în acest caiet. Am mai fost şi la ferma Călmăţui, la 1 mai şi 8 mai, după ştevie. Apoi nici o veste de nicăieri.

11 mai

Duminică. Trist şi pustiu, nici de-ale mâncării n-ai, apoi e şi mai trist. N-avem pâine, asta ne chinuie mereu. Am făcut o ciorbă din ajun şi o mâncare din cartofi cu făină. Am uitat, am cumpărat pe datorie 5 kg cartofi ieri, de la Nedelcu. Pe data de 31 mai am expediat lui Victor o carte poştală.

13 mai

Chiar am ajuns să nu avem nici pâine, nici mămăligă. Am umblat cu Norica după 1-2 kg de mălai şi cu mare rugăminte am găsit 2 kg. Apoi tot azi am făcut mare curăţenie în bucătărie. Poşta nu ne aduce nimic!

14 mai

Am semănat castraveţii mai târzii. Mereu e frig de câteva zile şi nouros, mereu se pregăteşte de ploaie, dar nu plouă. Liusic e de pază noaptea în comună. L-am rugat pe un om, ce lucrează la Însurăţei, să-mi cumpere o pâine, l-am rugat cu lacrimi în ochi, nu se vinde pâine la liber, cartelă nu-i, aşa că nu poţi gusta o bucăţică de pâine.

15 mai

Când ne-am sculat dimineaţa, cernea o ploaie uşoară.

17 mai

Am fost la piaţă. Toată săptămâna am lucrat în grădină. Şi n-am mai scris nimic. Nici nimic nu s-a întâmplat, nici o veste n-am mai primit.

24 mai

Iar am fost la piaţă, cu câţiva lei, bat picioarele pentru o cumpărătură foarte mică.

25 mai

Liusic s-a dus la Însurăţei, pentru a expedia o telegramă lui Victor să ne trimită ceva bani, că ne-a ajuns cuţitul la os şi nu ştim cum s-o scoatem la capăt cu cei 46 lei ce primeşte Liusic pe săptămână. În cursul săptămânii a plouat foarte bine la 26 mai, din această zi s-a încălzit şi grădina merge foarte bine.

31 mai

Am fost la piaţă, am cumpărat 3 kg făină integrală cu 4 lei kg, din care mi-a ieşit o pâine, am mai cumpărat 0,5 kg ulei, 2 kg cartofi. În general a fost o piaţă foarte proastă, nimic aproape nu poţi găsi.

1 iunie

Duminică. Am scos toată apa din fântână, cu o zi înainte pusese clor pentru dezinfecţie, Liusic fiind cu tractoarele pe câmp.

2-3-4-5 iunie

Am săpat grădina, în special porumbul, şi rufe am spălat.

6-7 iunie

Am fost la fermă cu copiii, la smuls rapiţă. Ajunsesem fără un pic de ceva-ceva, adică pentru o bucăţică de pâine sau mămăligă ne-am cărat cu toţii pe câmpuri. Dar ce nu face omul la foame. Pe data de 6 iunie am primit o scrisoare de la Valea, în care ne scrie că ne trimite un colet şi 50 lei ajutor.

La 7 iunie am primit şi coletul, cu 2 bucăţi săpun, 2 buc. săpun Cheia, 1,5 kg zahăr, 0,5 kg grăsime, 1 kg făină, 2 kg paste făinoase. În parte a fost şi de la Arcadie.

8 iunie

Duminica Mare - Verde. Am făcut mâncare, căci am luat 0,5 kg carne oaie pe datorie şi ce mai primisem în pachet, aşa că am ce lăsa copiilor acasă şi eu să mă duc la lucru. După masă, am scris o scrisoare Valei, iar Liusic a scris lui Arcadie şi Nusic tot recomandată.

9 iunie

Azi sunt Rusaliile (a doua zi). Totuşi m-am dus la fermă la plivit, dar ni s-a răspuns că s-a terminat şi m-am întors cu lemne din pădurile de la fermă.
Apoi m-am dus cu copiii în pădure tot după lemne, iar după masă ne-am dus cu toţii în pădure cu cârligul şi am adunat lemne, aşa că toată ziua am adunat vreascuri.

10 iunie

Am fost la sapă. Ce să spun, a fost o zi blestemată, toată ziua am plâns, l-am avut şef pe Ion Ion, un câine de om, nu altceva. Apoi am mai mâncat şi lângă şosea în praf şi fără linguri... Apoi a fost ziua încununată de ploaie, adică ne-a prins pe câmp... Chiar i-am spus lui Liusic. Facă cine o vrea agricultură, dar eu ridic mâinile în sus...

11 iunie

Nu s-a lucrat, din cauza ploii. Am spălat niţele rufe şi am primit 50 lei de la Valea. Puţin s-au mai limpezit socotelile cu pachetul şi banii de la Valea. Putem lăsa copiii acasă şi noi cu Liusic ne ducem la plivit.
12-13 iunie

Am fost la plivit, iar Virgil a rămas cu Dănuţ acasă, şi asta e o poveste, n-are grijă de el şi a răcit! Tot la 13 iunie am primit şi 60 lei de la Victor - i-a primit Virgil, care, pentru a ne anunţa, a venit tocmai la fermă cu Dănuţ.

14 iunie

Am fost la piaţă şi am cumpărat 8,5 kg făină a câte 4 lei kg, 5 ouă 3 lei, 2 kg cartofi 5 lei, 1 kg ulei 20 lei, recomandatele şi mărar 5 lei, apoi o mătură 2 lei şi 50 bani.
M-am pornit repede spre casă, m-am încălzit şi m-am descheiat la jerseu, uitasem că dedesubt am pus ciorapii şi punguţa cu 2,5 lei; când mi-am dat seama de lipsa lor, am alergat îndărăt. Nu mai întind poveste lungă - căci tot nu voi uita eu întâmplarea din ziua aceasta - fapt e că l-am găsit pe cel care mi-a găsit lucrurile, dar a refuzat să mi le restituie.
După masă am cumpărat pe datorie 1,5 kg carne de viţel. Abia azi au fost expediate recomandatele.

15 iunie

Duminică. Am făcut mâncare şi o pâine coaptă la Dna Lucov. Nimic deosebit. Spre seară am udat în grădină.

16 iunie

Eu am rămas acasă de am prăşit în grădină şi cârpit nişte cămăşi. Liusic cu Virgil sunt plecaţi la plivit. Au avut o zi grea, l-au avut tot pe Ion Ion.

17 iunie

Eu am rămas acasă să fac nişte papuci, căci n-am nimic cu ce mă încălţa. Virgil este la plivit, iar Liusic la Călmăţui pentru a curăţi nişte fântâni.

18-19 iunie

Liusic şi Virgil tot la plivit, eu am spălat, cârpit şi cusut pijamale.

20 iunie

Liusic la văruit - Călmăţui, iar Virgil la plivit, eu acasă am cusut. Dar şi Dănuţ bolnav. Am primit banii pe lucru pe două săptămâni, 192 lei la toţi trei.

21 iunie

Am fost la piaţă, şi-am găsit ulei. Am venit de la piaţă, am făcut mâncare, am copt 2 pâini, căci dimineaţa n-am avut să-mi iau nici o bucăţică şi pe drum am avut valuri-valuri de foame. Spre seară am rărit ardeii şi iute m-am dus la fermă cu Virgil şi am adus lemne. E un adevărat chin, lemnele ude, distanţa mare şi am avut şi pe Branca cu soră-sa, ca doi draci, de ne-au chinuit tot drumul...

22 iunie

Duminică. Iar m-am dus la Viziru după ulei cu Tania, dar n-am găsit. Iar de la Viziru pe jos, pe şosea, ne-am [oprit] de-am cules mazăre. Am ajuns la 12 ore acasă. Liusic s-a dus la Lişcoteanca pentru a cumpăra o capră, dar n-a cumpărat decât 6 kg făină cu 4 lei kg. Cu plan de-a cumpăra un purcel. Am făcut mâncare, apoi seara am fost niţel la pădure, unde am ascultat niţel muzică.

23 iunie

Am fost la prăşit în grădina fermei, cu Dna Anghel şi Şimian. Seara am adus un castron de mâncare pentru copii.

24 iunie

Am fost tot la grădină la sapă, seara am primit un colet de la Alice cu mai multe bunătăţi ca: făină, 1 kg zahăr, 1 kg slănină afumată, 1 kg ulei şi bomboane. Ne-a surprins destul de plăcut atenţia lor.

25 iunie

Şi azi tot în grădina fermei, a fost frig şi cu greu am făcut ziua completă. Pământul fiind umed, de amiază n-am avut unde să ne odihnim niţel şi ne-am culcat sub o pivniţă în curtea fermei. Liusic în timpul ăsta râcâia la pereţii unei magazii. Seara am luat fasole pentru copii.

26-27-28 iunie

A plouat toate trei zile, o ploaie foarte abundentă.

29 iunie

Sf. Petru şi Pavel. Am cumpărat 1 kg carne de oaie şi cu zarzavaturi din grădina noastră am făcut mâncare. Liusic a fost iar la Lişcoteanca după purcel, dar fiind prea scump nu a cumpărat. A adus o găină şi 1,5 kg de brânză.

0 comentarii

Publicitate

Sus