© Destinaţii culturale / Delia Oprea: Prezentarea Proiectului Şchei
Am promis că nu vom da o definiţie pentru Destinaţiile culturale, că vom încerca să vă surprindem, să arătăm nu numai obiecte, într-un discurs muzeal, ci şi locuri şi oameni.
Noua noastă destinaţie poartă numele unui cartier braşovean, un loc mai puţin cunoscut, care, veţi vedea, merită toată atenţia pentru că reuneşte în sine un adevărat muzeu în aer liber, un spaţiu pitoresc, care se întinde de la zidurile cetăţii medievale Braşov până la Pietrile lui Solomon (locul de plecare spre Poiana Braşov), dar nu numai atât... aici veţi găsi muzee impresionante prin bogăţia mesajului cultural românesc, biserici, peste 60 de troiţe şi un obicei viu, practicat de o confrerie populară, a cărei origini se pierd în istoria acestor locuri.
Este vorba despre ŞCHEI.
Intenţia noastră este să vă trezim curiozitatea dar având în vedere particularităţile acestei destinaţii am urmărit cu plăcere atmosfera iar articolele noastre o reflectă, sperăm...

Acest loc, nu mai mare decât un cartier modern, este fără îndoială unul dintre centrele cele mai importante ale culturii româneşti în tot Evul Mediu şi după aceea încă multă vreme. Coresi nu a venit la Braşov ci în Şchei, prima şcoală românească este tot aici, gimnaziul Andrei Şaguna a fost construit de şcheieni, în general tot ce ştiţi despre activitatea culturală românească din Braşov a avut loc exclusiv în Şchei... Este un lucru important de înţeles, la începutul acestui drum pe care vi-l propunem, pentru că integrarea Şcheiului în oraşul modern Braşov a dus la asimilarea înfăptuirilor sale cu cele ale Braşovului vechi, creând o confuzie care a aşternut uitarea totală, complet nemeritată dar şi îngrijorătoare peste valori ale culturii noastre, îngropate în indiferenţa autorităţilor de toate felurile şi din toate timpurile moderne.
Dacă acest loc încă respiră din aerul celor vechi este pentru că există un om, continuator direct al cărturarilor de altădată, Păstrătorul Şcheilor, cum îl numeşte Andreea Demirgian în micile istorii despre Şchei, profesorul preot Vasile Oltean. Omul care, de o viaţă, îngrijeşte cu iubire (dar şi disperare) un patrimoniu inestimabil, aproape abandonat... să-l căutaţi dacă mergeţi în Şchei, cărturarul care scormoneşte după adevăruri vechi, muzeograf, curator, este şi ghidul prin aceste locuri, însoţind cu o luminoasă serenitate lucrurile serioase pe care le spune.

Articolele sunt extrase din cărţile domniei sale, aţi putea avea senzaţia că sunt uneori prea ştiinţifice, dar aceasta era atmosfera în care se lucra: seriozitate şi rigurozitate, organizare dar şi o bunăvoinţă specifică aerului pur al erudiţei, vă invit, chiar şi dacă nu v-a plăcut istoria, să citiţi datele, să număraţi cărţile scoase aici în Şchei, să vă opriţi la amănunte istorice care ar putea fi fade - dar nu sunt - pentru că împreună formează o epocă în care oamenii veneau la şcoală cu nevestele şi copiii, în curtea Bisericii era veselie exact în acelaşi timp în care în câteva săli de clasă limba română era obiectul de studiu cel mai de preţ.

Articolele sunt împărţite în patru părţi: istoria Şcheilor, cele peste 60 de troiţe, şcolile din Şchei şi Junii. Împreună cu galeria, care vă oferă de această data două expoziţii (Troiţele Şcheiului şi Şcheii Braşovului) imaginea va fi completată cu impresii, vă vom oferi fiecare Şcheiul nostru personal invitându-vă şi pe dumneavoastră să participaţi cu articole, eseuri, documente, fotografii pentru că, ceea ce porneşte azi, este un spaţiu deschis care va fi continuu îmbogăţit.
Am preferat să nu dăm referirile critice (foarte multe şi dese) pentru a câştiga în cursivitate, dar toată bibliografia cărţilor folosite o puteţi găsi într-un articol separat.
La un singur subiect nu sunt imagini, este vorba despre Juni, recunoaştem ca am avut intenţia să vă obligăm să veniţi la Braşov de una dintre sărbătorile lor şi să faceţi fotografii dumneavoastră, pentru noi. Le aşteptăm, noi vom anunţa din timp zilele în care dacă veţi veni la Braşov veţi întâlni Junii, cei care vor citi aceste anunţuri sunt invitaţi la maial chiar de domnul Iosif Iepure, preşedintele Junilor Dorobanţi, puteţi oare refuza o asemenea invitaţie?


Cărţile folosite:

- Troiţele Şcheiului, Vasile Oltean
- Junii Braşoveni şi troiţele lor din Şcheii Braşovului, Vasile Oltean
- Întâia Şcoală românească din Şcheii Braşovului, 1981, Vasile Oltean
- Şcoala românească din Şcheii Brasovului, 1989, Vasile Oltean

Mulţumim societăţii Foton Advertising care a realizat imaginile din Schei, imagini preluate de noi din volumele despre Şchei ale dl Vasile Oltean.

Redactori: Andreea Demirgian, Radu-Ilarion Munteanu, Delia Oprea
Galeria: Dora Ionescu
Colaboratori: Cătălin Badea-Gheracostea

0 comentarii

Publicitate

Sus