© Destinaţii culturale / Delia Oprea: Destinaţii culturale

Proiectul de faţă, numit Destinaţii culturale, s-a născut din iubirea pentru un loc: Muzeul Ţăranului Român dar şi din suferinţă, acest muzeu superb este aproape necunoscut. Am simţit nu numai nevoia să împărtăşim bucuria noastră, de descoperitori, dar şi datoria să facem ceva, paradoxal nu pentru muzeu, ci pentru toţi cei care nu ştiu că există.

De la un articol am ajuns la o pagina de net şi de acolo la întreg proiectul pentru că Muzeul Ţăranului Român ne-a ajutat să înţelegem că există în România locuri excepţionale, insuficient cunoscute, care nu oferă doar o imagine statică a unui moment cultural sau istoric ci care sunt centre în continuă efervescenţă în care oameni pasionaţi creează mereu întâmplări care şi ele, de prea multe ori, trec neluate în seamă, deşi sunt acte culturale coerente, importante, incitante care ne invită să participăm nu doar să privim.

Sigla acestei secţiuni este harta României, nu am ales-o întâmplător ci pentru că Destinaţiile culturale sunt locuri care există în realitate, pe această hartă. Noi, navigatori prin spaţii imaginate, vă vom prezenta lumea reală, încercând să construim o imagine a locurilor în care merită să te opreşti iar uneori chiar trebuie să te opreşti. Vom descoperi, împreună cu aceia care se vor oferi să ne ajute sau doar să ne însoţească în această aventură fascinantă, destinaţii pe o hartă pe care nu există ape, munţi sau oraşe ci puncte nodale ale patrimoniului cultural, pe nedrept uitate sau ignorate, deşi ele participă esenţial la structura pe care se bazează cultura noastră.

Nu am definit încă noţiunea de destinaţie pentru că, aşa cum veţi vedea, ideea după care ne vom ghida este aceea de aşezământ cultural - şi nu cea de muzeu în sens clasic - un loc care să respire tradiţie, în care să se găsească informaţii dar şi unul care trăieşte, în jurul căruia se întâmplă diverse lucruri făcute pentru noi cei de azi: copii, tineri sau mai puţin tineri, dar toţi ai secolului XXI.
Nu va conta nici mărimea, nici importanţa care i s-a dat până acum, există locuri mici excepţionale şi există muzee imense, complet moarte. Interesul nostru se îndreaptă spre ceea ce trăieşte, se mişcă, evoluează, pentru că suntem convinşi că un demers muzeal contemporan nu poate fi decât unul în pas cu spiritul vremii pe care o trăim, care a transformat comunicarea şi evoluţia în coordonate ale lumii noastre.

Sunt multe potenţiale destinaţii care nu au un sit, la fel cum sunt altele care au situri interesante. Dacă pentru primele ceea ce facem noi este logic pentru cele din urmă ar putea părea un demers inutil. Nu este aşa din cel puţin două puncte de vedere: o dată modul în care le vom prezenta. Noi propunem o excursie spirituală în care cuvintele şi imaginile, uneori şi sunetele, se vor întrepătrunde până la a recrea o stare. Vom prezenta spaţiul, exponatele dar şi oamenii, mai ales atunci când activitatea lor îşi are locul pe un sit cultural îndreptat înspre literatură şi arte vizuale.

Apoi ne vom baza pe traficul simţitor mai mare decât al unui sit personal.
Pe Internet, spaţiu nelimitat ca informaţie, navigatorul trebuie să ştie precis ce caută sau să fie un campion al definiţiilor corecte, a ajunge la un punct necunoscut dar dorit, devine o tehnică pe care nu mulţi o stăpânesc perfect, iar probabilitatea de a da întâmplător peste un sit personal este atât de mică încât practic nu contează. Situl personal este vizitat astfel doar de cei care deja ştiu despre acel loc sau care ştiu cum să ajungă căutând în zona lor de interes.
Apare necesitatea unui altfel de discurs internetic, unul care se impune în acest moment în care un cuvânt sau o noţiune căutate pot găsi sute de mii de pagini, se dezvoltă astfel ideea locurilor de acumulare a interesului, acestea sunt siturile care oferă un domeniu precis, dar definit de o noţiune largă, cultura în cazul nostru, şi care cuprind articole asemănătoare cu siturile personale/individuale.
Un astfel de loc devine un context în care un navigator găseşte fără să aibă nevoie de tehnici avansate de căutare pentru că obiectele sitului sunt toate înscrise în zona lui de interes.

Nu există o limitare pe care să ne-o fi propus, acest proiect depinde doar de cei care ne vor ajuta să găsim şi să prezentăm destinaţii culturale, pentru că avem nevoie de toţi cei care gândesc ca noi şi pot contribui la munca noastră.
Structura unei pagini va fi asemănătoare cu cea a Muzeului Ţăranului Român dar e sigur că vor apărea materiale de tip complet diferit, specifice fiecărei destinaţii în parte.

Vom găsi locuri în care vă puteţi petrece o după-amiază, evadând din stresul cotidian într-un alt fel de spaţiu, un spaţiu armonios, spiritual, în care actele culturale vor veni spre dumneavoastră, vă invităm să citiţi, apoi să vizitaţi şi nu în ultimul rând să scrieţi experienţele dumneavoastră pe adresa:
doprea@liternet.ro.

0 comentarii

Publicitate

Sus