© Destinaţii culturale / Ada Demirgian: Micile istorii din Şchei: Ghiţă Gal
"În 1949, când Ana Pauker a dat decretul de desfiinţare al tuturor grupărilor din ţară au fost desfiinţaţi şi junii braşoveni. Ghiţă Gal era şeful junilor tineri. S-a trezit cu toate organele de ordine ale timpului: le-au ars căciulile şi hainele le-au rupt steagurile, i-au desfiinţat. Din 1949 nu s-a mai practicat obiceiul junilor pentru că dacă se adunau 10 persoane la un loc însemna că acolo se complota şi te trezeai în puşcărie. În 1956 primul care a scos junii la Surla a fost acest Ghiţă Gal. Când a văzut că ies 7 persoane cu surla şi nu se întâmplă nimic, a considerat că s-a terminat povestea asta tristă şi in 1957 au ieşit călări cei 7 juni. În 1978, la ieşirea junilor, primul secretar a intrat în biroul meu furtunos:
- Cheamă-l pe Ghiţă Gal!.
L-am chemat:
- Nea Ghiţă, vino, te cheamă primul secretar
- Ce mai vrea, băi, şi ăsta?
A venit, a intrat pe uşa
:
- Trăiţi to\'arşu\' prim secretar
- Băi, Ghiţă, mâine e ziua junilor...
- Da, to\'arşu prim secretar
- Băi! Lansez al 120-lea tractor în amfiteatrul mare, vin delegaţii din 30 de ţări, radio, televiziunea, haideţi şi voi să vă vadă ce faini sunteţi
Ghiţă s-a uitat lung la el, aşa şi a zis
:
- Taica moşu\' n-o călcat pe-acolo ! Nici io n-oi călca!
Primul secretar, furios, a început să strige
:
- Vă desfiinţez!
- Nu ne-or desfiinţat ungurii, apăi nu ne-oi desfiinţa nici tu
S-a întors să plece şi din uşă a mai zis
:
- De-ţi pofti mâine la masă, bine-o fi, de nu, tăt aia ie...
A doua zi, primul secretar a venit la mesele junilor, la Pietrele lui Solomon... La 80 de ani Ghiţă Gal era călare pe cal! La 82 de ani a murit de peritonită. Era în ziua junilor şi a refuzat să se ducă acasă. Până la spital a murit. Acesta a fost Ghiţă Gal."

0 comentarii

Publicitate

Sus